ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA - BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI „Z pola na stół –uczyń jedzenie bezpiecznym”.


8 kwietnia 2015 roku w Publicznej Szkole Podstawowej im. Władysława Jagiełły w Zaborowie obchodzono Światowy Dzień Zdrowia. Tematem przewodnim było bezpieczeństwo żywności. Dzień ten upamiętnia datę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (07.04.1948 r.). Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Publicznej Szkole Podstawowej w Zaborowie rozpoczęto prezentacją dotyczącą szkodliwych bakterii, wirusów, pasożytów lub substancji chemicznych. Dostęp do wystarczającej ilości bezpiecznej i odpowiedniej pod względem wartości odżywczych żywności ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i dobrego stanu zdrowia. Niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób –począwszy od biegunki aż po nowotwory. Każdego roku około 2 mln osób, w tym wiele dzieci, umiera z powodu biegunek wywoływanych przez bakterie obecne w żywności i w wodzie. Choroby przenoszone drogą pokarmową hamują rozwój społeczno-gospodarczy, ponieważ obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel.

Następnie uczniowie czytali etykiety na produktach spożywczych. Bardzo ważne jest zbieranie informacji. Jak dużo wiemy o swoim jedzeniu?

Z kolei nauczycielka przyrody przypomniała jakie zasady stosować przy przechowywaniu żywności i przygotowywaniu posiłków w sposób bezpieczny. Ostatnim elementem pogadanki było ustalenie z uczniami zasad „Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności” tj.

•utrzymuj czystość, •oddzielaj żywność surową od ugotowanej, •gotuj dokładnie, •gotuj żywność w odpowiedniej temperaturze, •używaj bezpiecznej wody i surowców.

Na zakończenie uczniowie kl. V-VI uczestniczyły w zajęciach kulinarnych przygotowując potrawy z warzyw i owoców.

Uczniowie otrzymali zadanie by dowiedzieć się, jakie niebezpieczne mikroorganizmy i substancje chemiczne występują w naszym regionie oraz jakie środki ostrożności należy stosować podczas przygotowywania posiłków z określonych artykułów spożywczych, które w razie nieodpowiedniego postępowania mogą być niebezpieczne (np. surowy drób)

Uczmy się zdrowych praktyk. Dokonujmy bezpiecznych mądrych wyborów.

2014-2015

2014-2015

2014-2015


© PSP Zaborów 2015