WYCIECZKA DO ZAKŁADU PRODUKCJI MROŻONEK BLUE ICE W RZĄCHOWEJ



Uczniowie klasy I, II i III biorą udział w programie „Ćwicz często, jedz zdrowo, będziesz sprawny ruchowo”. W związku z tym poznają sposoby aktywnego wypoczynku, a także zasady zdrowego odżywiania. Wiedzą, jak wielkie znaczenie w zdrowym żywieniu odgrywają świeże owoce i warzywa. Powinniśmy spożywać je przez cały rok i to 5 porcji dziennie. Nie zawsze jest to możliwe, kiedy przychodzi zima. Na szczęście człowiek nauczył się przechowywać warzywa i owoce tak, by nie traciły wiele ze swoich wartości odżywczych. Na zajęciach uczniowie poznali sposoby wykonywania domowych przetworów, kiszonek i przechowywania warzyw w stanie surowym.

Jednym ze sposobów zachowania świeżości warzyw i owoców jest ich mrożenie. W nasze gminie w Rząchowej znajduje się zakład produkujący mrożonki Blue Ice. Wybraliśmy się tam na wycieczkę. Dzieci z wielką ciekawością poznawały poszczególne etapy produkcji mrożonek. Dowiedziały się, ze zakład zamraża: truskawki, maliny, wiśnie, agrest, śliwki, porzeczkę czarną i czerwoną, jeżynę, borówkę amerykańską oraz kalafiory, brokuły, pomidory, paprykę, pory, cukinię, cebulę, kapustę brukselkę, rabarbar. Wielką atrakcją okazała się praca przy taśmie, gdzie segregowano brukselkę. Wszyscy szybko wycofywaliśmy się z komory chłodniczej, w której temperatura wynosiła 25oC poniżej zera. Och, jak było zimno!!!

Wycieczka była bardzo ciekawa i pouczająca. Zadowoleni wróciliśmy do szkoły. Serdecznie dziękujemy właścicielowi za umożliwienie nam zwiedzenia zakładu oraz miłej przewodniczce pani Agnieszce Latuszek za ciekawą prezentację możliwości zakładu.

2015-2016

2015-2016


© PSP Zaborów 2016